Windmolens versus zonne-energie

Traditionele energiebronnen worden zoveel mogelijk vervangen door nieuwe energiebronnen. De reden hiervoor is dat de grondstoffen die nodig zijn voor het opwekken van traditionele energie opraken. In plaats daarvan wordt steeds vaker gekozen voor natuurlijke bronnen. De zon en de wind zijn dit soort bronnen die energie kunnen opwekken zonder dat er een tekort aan de bron zal ontstaan. Hoewel dit beide natuurlijke bronnen uit de natuur zijn, zitten er een aantal verschillen tussen de twee. De verschillen zijn zowel praktisch als financieel terug te zien.

Seizoen afhankelijk

Zonne- en windenergie leveren op een ander moment de beste prestaties. Hoewel er geen direct zonlicht nodig is voor het opwekken van zonne-energie, helpt dit natuurlijk wel. De meeste energie van de zon wordt opgewekt in de zomermaanden omdat de zon zich dan het vaakst laat zien. In de wintermaanden wordt door zonnepanelen minder opgewekt. In deze periode werken juist windmolens het hardst en maken deze het meest rendement. De wind waait in de wintermaanden het hardst in Nederland en dit kan goed gebruikt worden voor het opwekken van energie door windmolens.

Verschillen in prijs

Wanneer de kosten van zonne- en windenergie vergeleken wordt kan het best gekeken worden naar de kWh die opgewekt wordt. Wanneer je deze met elkaar vergelijkt is de opwek van windenergie goedkoper dan de energie afkomstig uit zonnepanelen. Toch is het niet zo dat alleen het vergelijken van kWh een totaalbeeld van de kosten geeft. Eigenaren van zonnepanelen ontvangen subsidies en hoeven daarnaast ook geen energiebelasting te betalen. Het opwekken van zonne-energie zou daardoor per kWh juist weer goedkoper zijn dan wanneer gebruik wordt gemaakt van windenergie.

Zonnepanelen thuis

Een voordeel van zonne-energie is dat je dit thuis kan opwekken door middel van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen tegenwoordig op bijna elk dak geplaatst worden. Hiermee kun je je eigen energiesysteem thuis opbouwen. Het is eenmalig een grote investering, maar deze wordt na verloop der jaren vrijwel altijd weer terugverdiend. Windmolens zijn een ander verhaal, omdat deze zo hoog zijn. Daarnaast moeten ze op locaties geplaatst worden waar veel wind waait. Meestal staan windmolens in windmolenparken te midden van de weilanden of tegenwoordig ook op het water. Windmolens worden vaak niet voor particulieren gebruikt omdat er zoveel voorwaarden zitten aan het plaatsen ervan. Daarnaast is de investering in windenergie voor een particulier vaak niet terug te verdienen. Beide energie opwekkers hebben hun eigen voordelen. De twee bronnen sluiten goed bij elkaar aan en zitten elkaar ook zeker niet in de weg. Combineren van de twee lijkt dus een goede oplossing.