Inputs en outputs bij cryptocurrency

Inputs en outputs bij cryptocurrency

Cryptocurrency is nog geen officieel betaalmiddel. Echter heeft het wel veel meer te bieden dan alleen bitcoins over te maken. Dit wordt veroorzaakt door een eigen scripttaal, waarmee inputs en outputs gecreëerd worden. Een transactie bestaat uit deze in- en outputs, waaraan de waarde van bijvoorbeeld de bitcoins aan gekoppeld is. Hierdoor zijn de bitcoins die jij in jouw wallet bij Bitvavo hebt op te splitsen in meerdere eenheden.

Valuta opsplitsen voor meerdere transacties

Deze in- en outputs maken het mogelijk dat jij niet de hele Bitcoin of een veelvoud ervan over hoeft te maken. Je kunt ze namelijk splitsen in eenheden tot acht cijfers achter de komma. De bitcoins die jij nog niet hebt uitgegeven, komen hierdoor bij unspent outputs te staan. Wanneer je een betaling doet met jouw cryptocurrency gebruik je een van deze unspent outsputs als input in jouw transactie. Hiermee creëer je als het ware nieuwe outputs met bijbehorende scripts.

Opnieuw op te splitsen

Het kan hierdoor gezien worden als bankbiljetten die in een kluis liggen. Alleen gebeurt dit allemaal digitaal. Je moet aan de juiste voorwaarden voldoen om de kluis te mogen openen. Dit is in feite het oplossen van het script. Bij een standaard transactie heb je de private key nodig om bij jouw valuta te komen. Dit is de digitale handtekening die jij moet zetten. Wanneer je een input gebruikt, moet je de gehele kluis leeghalen, welke je weer op kunt splitsen in verschillende outputs in jouw wallet.

Geavanceerde outputs te maken

Hoewel er al voorwaarden aan gehangen zijn, is het mogelijk om met deze nieuwe outputs nieuwe voorwaarden op te stellen, zoals bijvoorbeeld meerdere private keys. Hierdoor ontstaan multisignature transacties, welke in een bitcoinadres met een 3 begint. Ook kun je instellen dat meerdere mensen bij de digitale valuta kunnen komen of dat deze zelfs helemaal niet geopend kan worden. De mogelijkheden worden hierdoor eindeloos, waardoor je zelf kunt besluiten wat er met jouw wallet bij Bitvavo gebeurt.